A+ A A-

Herfst op tafel

Heel even dacht je misschien dat de mooie nazomer niet meer zou ophouden, maar ja het is inmiddels een feit: het is volop herfst! Misschien denk je dan aan mistige ochtenden en grijze dagen met veel wind en regen, maar de herfst heeft ook veel positieve kanten. Prachtige kleuren in de natuur, lekkere lange avonden met gezellig wat kaarsen aan. En niet te vergeten meer tijd om lekker in huis en in de keuken aan de slag te gaan. Want stiekem word je toch wel blij van lekkere maaltijdsoepen, geurige stoofpotjes of zelfgebakken appeltaart. En of je nu met een klein of groot gezelschap bent, het is altijd leuk om ook de sfeer van de herfst op tafel terug te laten komen. Wij geven je suggesties en natuurlijk mooie plaatjes om je in de sfeer te brengen.

Gebruik wat de natuur je biedt
Het leuke van de herfst is dat er heel veel mooie materialen gewoon in de natuur te vinden zijn zodat je met weinig of geen kosten je tafel heel leuk kunt stylen. Ga lekker op pad en verzamel:
Mooie bladeren (je kunt ze eventueel nog wat laten drogen tussen een paar kranten)
- Kastanjes, ook de schil is mooi. Wil je de kastanjes mooi glanzend, wrijf ze dan in met een druppeltje olijfolie (op een stukje keukenpapier)
- Eikels
- Mooie bessen of kleine malusappeltjes
- Gewoon mooie takken, bv. van een eikenboom

Herfst op tafel 1

Hou het simpel
De kleuren van de herfst komen extra naar voren als je ze combineert met een rustige basis. Denk aan wit servies, een mooie houten tafel of houten serveerplanken. Ook donker antraciet of zwart is een mooie match met de warme herfsttinten. En natuurlijk lekker veel kaarsen of windlichtjes op tafel voor nog meer sfeer: koper en messing passen heel mooi in dit geheel. 
- Snel klaar maar altijd goed: leg een mooi (schoon) blad op ieder bord en verspreid ook nog wat bladeren en eventueel andere materialen lekker nonchalant over de hele tafel.
- Mooie bladeren doen het ook goed met een mooi servet op je bord, eventueel gebonden met een stukje touw.
- Schrijf op een (gedroogd) blad met witte stift iemands naam of iets leuks of liefs dat past bij de gelegenheid.
- Zoek in je kast naar een mooi bord of een serveerschaal en leg daar losjes wat mooie bladeren op, in combinatie met bv. wat besjes en/of andere materialen. Als groter element voeg je nog een of meerdere pompoenen toe. Heb je niks met de bekende pompoen-kleuren ? Je kunt ze ook prima schilderen (met een restje matte verf op waterbasis of met een spuitbusje).
- Leg mooie rode bessentakken, die vaak al wat grillig van vorm zijn, een beetje nonchalant in het midden op de tafel. Vul een grote vaas met lekker veel takken. Dat mag best een beetje rommelig. De natuur is ook niet perfect. Je kunt ze eventueel nog aanvullen met wat mooie herfstbloemen van de bloemist.
- Als je de mogelijkheid hebt, hang aan het p
lafond een ‘regen’ van bladeren die je met visdraad ophangt. Je kunt ook een mooie tak ophangen en daaraan de blaadjes.

Herfst bessentak op tafel met peer breedHerfst op tafel 3

Herfstgerechten: lekker en leuk om te zien
Helemaal leuk als de gerechten die je klaarmaakt ook wat betreft kleur of presentatie een beetje aansluiten op de kleuren van de herfst. Keus genoeg maar gerechten met pompoen, zoete aardappel, appels/peren of noten doen het altijd goed. En ben je niet zo’n ster in de keuken, maak dan indruk met een extra leuke presentatie.
• Wel een tijdrovend klusje, maar succes verzekerd: serveer je pompoensoep in een uitgeholde pompoen.
• Gebruik mooie bladeren als sjabloon voor over een cake of taart. Maak het blad eerst over schoon en zorg dat het goed plat is (je kunt ook een gaaf blad van de boom plukken, die krullen niet zo om).Het is leuk met één groot blad, maar ook met meerdere kleinere bladeren. En dan lekker bestrooien met veel poedersuiker en het blad voorzichtig weghalen. Serveer op een mooie grote schaal, waar je ook nog wat bladeren oplegt.
• Leuk met kinderen: bak koekjes in de vorm van een blaadje. Er zijn kant-en-klare uitsteekvormen te koop, maar je kunt ook een stevig blad op het deeg leggen en met een  scherp mesje de vorm uitsnijden. Of google afbeeldingen van bladeren via ‘free printables leaves’.
• Serveer je camembert warm uit de oven met wat noten, honing en een takje rozemarijn of wat tijm.

Herfst op tafel 2Photo credits: The Zoe Report/Sunday Suppers/Jenny Steffens Hobick/Postcards and Pretties / Delta Breezes/Half Baked Harvest

Contactgegevens

Taste & Table
Hendrik van Viandenstraat 1
8266 DM KAMPEN
06 21 83 84 93
KvK Zwolle 59806818

Social Media