1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
A+ A A-

Soep van geroosterde tomaten

Op de prachtige blog www.theholykauw.nl van Arno & Mireille van Elst vonden we deze heerlijke soep van geroosterde tomaten. Een pure soep van verse tomaten die net iets extra's krijgt door het gebruik van geroosterd paprikapoeder (pimenton). Pimenton kun je sinds kort ook bij de grotere AH-filialen krijgen (het zit in een klein rood blikje van het merk La Chinata). Mocht je het niet kunnen vinden, bestel het dan online bv. bij www.foodelicious.nl  De pimenton is er in een hot en een sweet versie; voor deze soep hebben wij de pimenton sweet gebruikt. Maak vooral een lekkere grote pan, geen probleem als je te veel hebt, want deze soep kun je prima invriezen. Op de blog van The Holy Kauw vind je trouwens meer heerlijke recepten. En allemaal met een prachtige styling en fotografie. Dus zeker even kijken !

Wat heb je nodig voor deze soep van geroosterde tomaten (4 personen)
4 eetlepels olijfolie, 1 kilo gehalveerde pruimtomaten, 1 ui (in ringen), 2 tenen knoflook (gehalveerd), een hand verse tijm takjes, 1 a 2 theelepels basterdsuiker, 1 theelepel geroosterd paprikapoeder, een handje basilicumblaadjes, 1 liter groentebouillon, 4 stuks zongedroogde tomaten, peper & zout

En zo maak je het
Schenk de olijfolie in een braadslee of ovenschaal en verhit hem in de oven tot hij bijna walmt. Schep voorzichtig de tomaten, de uienringen en de knoflook erin en schep alles goed om in de olie. Strooi de tijmtakjes erover, dan wat suiker de gerookte paprikapoeder en ten slotte flink wat peper en zout. Rooster het geheel, onder één of twee keer omscheppen, 20-25 minuten, tot alles mooi gekaramelliseerd is. Voeg tegen het einde van de baktijd de basilicum toe.
Breng in een grote pan de bouillon aan de kook en doe daar het tomatenmengsel (met vocht, kruiden en de smaakmakers) bij. Verwijder wel de tijm takjes. Breng het geheel aan de kook, voeg de zongedroogde tomaten toe en laat de soep 5 a 10 minuten pruttelen. Pureer daarna de soep met een staafmixer. Schenk de soep in een zeef boven een schone pan en wrijf hem er met de achterkant van een soeplepel doorheen. Proef en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe. Garneer met wat tijmblaadjes.
NB Je kunt het zeven evt. ook achterwege laten; je krijgt de soep dan iets minder glad. Mocht je geen tijm in huis hebben, dan kan het ook zonder. Garneer dan met bv. wat peterselie, bieslook of basilicum.

Wil je deze soep van geroosterde tomaten als maaltijdsoep eten, serveer er dan lekker brood bij met bv. basilicumolie om te dippen. Ook brood met een goeie pesto is heerlijk.

Enjoy !

Tomatensoep the Holy Kauw 2

Contactgegevens

Taste & Table
Hendrik van Viandenstraat 1
8266 DM KAMPEN
06 21 83 84 93

Social Media